Сънародници от всички страни- събудете се!

18 март 2019 г.

Вселената обича бързите, смелите, сръчните!

Ако ИМАТЕ вяра, дори колкото зрънце, и КАЖЕТЕ на тази планина "Хвърли се в морето!" тя ще ви послуша.. 
Джийзъс

Преди да премина по същество ще уточня съвсем накратко различието и връзката между два често бъркани термина- "Вяра" и "Доверие".


ВЯРА = УБЕЖДЕНИЕ.

ДОВЕРИЕ = ДЕЙСТВИЕ.

Вяра без действие е напразна!

Действие без вяра е нерезултатно!


Мотивацията идва от вярата.
Действието- от доверяването.
Съвсем грубо, случва се горе долу следното:

0. Вярвам в промисъла на Вселената.

1. В главата ми се появява идея.
2. Решавам да приема идеята (мога разбира се и да я отхвърля- въпрос на свободен избор).
3. Решението да я приема превръща идеята в натрапчива мисъл.
4. Натрапчивата мисъл задейства въображението.
5. Въображението създава преживяване (пре-дварително из-живяване) на идеята, посредством прибавяне енергията на емоционалността.
6. Преживяването, чрез добавяне на размишление оформя чувство, желание (сиреч "осъзната и насочена емоция").
7. Чувството се превръща в мотивация (желание + решение за действие).
8. Мотивацията ("горивото", което захранва действията в посока осъществяване на идеята по време на целия процес) създава цел.
9. Наличието на цел предизвиква ума да внесе логика и да създаде структура, по която да се осъществи идеята (начини, последователност и т.н.).
10. Последователните и целенасочени действия създават резултатът (осъществената, реализираната идея).
11. Резултатът укрепва и задълбочава вярата ми във Вселената.

И.. цикълът се затваря.

Разбира се, този процес няма претенции за изчерпателност. Може да бъде разбит на още точки и подточки, и да се разгледа под микроскоп.
Идеята ми бе само.. да схванете идеята на идеята ми. :-)

Така..
Случвало ли ви се е да имате идея за даден продукт или услуга, но да не сте предприели действия? На мен ми се е случвало и продължава да ми се случва, но само тогава, когато се усъмнявам.
Може да е било идея за нов сайт, нова песен, нова картина, нов вид търговия, нов продукт или въобще нещо, което би помогнало на хората..
Задействахте ли се? Ако не, какво ви спря?
Случвало ли ви се е да отправите молба към Вселената да направи нещо за вас, но така и не сте получили поисканото? На мен да.
И? Не сте ли упреквали Вселената по дефолт?
Случвало ли ви се е да си представите (визуализирате) конкретен резултат, а той да не се реализира?
А запитвали ли сте се какви са били причините за това неслучване?
За да разберем как работи Вселената, ще си позволя да ви разкажа какво се случва между нас и Нея (според Джо Витале):
  1. Вселената (или Всемогъщият Бог, Любовта, Божественото, Животът, Великото Нищо, Дао.. или с каквото Име си изберем да наричаме Творецът) – през цялото време изпраща и получава съобщения. Тя ни изпраща вдъхновение, а от нас получава молби (поръчки), НО винаги съгласно убежденията ни.
  2. Този диалог се филтрира от вътрешната ни система от убеждения, която ни насърчава да предприемаме или да не предприемаме действия.
  3. Резултатите, които получаваме, са следствие от първите две стъпки. Интерпретацията ни на тези резултати също се базира на личната ни система от схващания и разбирания.
Както виждаме на схемата отдолу (създадена от Сюзан Бърнс), Вселената или Бог, Божественото, Животът (или въобще всяко Име, с което наричаме тази Безименна Творческа Сила) е готова да получава поръчки от нас и същевременно се опитва да ни изпраща съобщения.
Тази форма на комуникация преминава през филтъра на вътрешните ни (съзнателни и подсъзнателни) убеждения. Крайният резултат е така нареченият "наш" живот, "нашата" реалност. Но ако променим убежденията си, ще получим различен живот, различна реалност.
Например появява ми се идея за създаване на нов продукт (или каквото и да е) – ето това ми "хрумване" е дар от Вселената. Но след като обмисля идеята, у мен се пораждат различни изводи и съмнения. Казвам си: „Добре, обаче не знам как да я реализирам..“ или „Откъде ще намеря пари за създаването му?" или „Безсмислено е. Със сигурност някой вече се е сетил преди мен!" или "Не разбирам нищо от подобни неща"..
Да са ви познати подобни мисли?
Всички тези съмнения като мисли са плод на вътрешните ни убеждения. И тези мисли са ви попречили да действате. В резултат на което НЕ сте създали продукта. Много е вероятно в последствие някой друг да го създаде и ие да си кажете "Мамка му, бях прав!"..
Затова запомнете едно:

Вселената обича бързите, смелите, сръчните!

"Бързи" в смисъл на действени, непоколебими..
"Сръчни" в смисъл на готовност за усвояване на умения..
Вселената изпраща идеята за нов продукт или услуга едновременно на няколко души, очаквайки  напълно основателно (познаваща човешката природа), че повечето от тях сами ще се разубедят от осъществяването й.
И резултатите отиват само при онзи, който предприема действия с доверие
А какъв механизъм се задейства, когато поискаме помощ?
Вселената е винаги на разположение, готова да ни слуша и изпълнява (когато Я потърсим с вяра). Но често нашите лични ограничаващи убеждения се намесват в опитите Й да ни помогне. 
Представете си например, че искате да срещнете идеалният за вас партньор.. Вселената чува и се опитва да ви насочи към група от хора, сред които бихте могли да срещнете мечтания партньор. Но вие отново се саморазубеждавате, казвайки си: „И преди съм бил там..“ или „Кой ли ще ме хареса, като съм толкова..", виждайки предварително поражението си, заради убежденията си. Вселената за пореден път се опитва да ви помогне, но вътрешните ви разбирания Й се противопоставят постоянно, отхвърляйки тази помощ.
Важно е да разберем, че убежденията, които моделират нашия свят и нашия живот, най-често НЕ СА на съзнателно ниво. Притежаваме както съзнателни, така и несъзнателни  (подсъзнателни) представи. По-дълбоките (т.е. подсъзнателните) са и по-мощните. Именно те програмират живота и убежденията ни!
За да се освободим от ограничителите вътре в себе си, трябва да осъзнаем и разчистим (променим) именно тези подсъзнателни убеждения.
Предвид това, моделът на взаимодействие със Вселената ще изглежда като на скицата отдолу:

Казано накратко, животът ни се създава от вътрешните ни убеждения, не от мислите. Защото мислите ни са продукт на убежденията!
И за да променим крайните резултати, е нужно да променим подсъзнателните си настройки, осъзнавайки ги. Точно тази сфера трябва да подлежи на прочистване. Останалото е само следствие на това. Именно освобождаването от блокиращите подсъзнателни мисли и вярвания е тайната за привличане на пожеланото от нас.
Как става това ли?
Като съзнателно и категорично скъсате с концепцията, че сте винаги прав и отворите себе си за приемане на непознатото и новото.

Хората се провалят, защото мислят обективно, че могат да постигат желаните резултати, но дълбоко в себе си се съмняват- не "знаят" подсъзнателно, не ВЯРВАТ, че наистина могат да ги постигнат.
Силно вероятно е дори в този момент подсъзнанието ви да е изпълнено със съмнения относно способността ви да повярвате в написаното. 


Ако не бъдат осъзнати и отстранени, съмненията, те ще се проявяват винаги в най-решителния момент.. и ще ви отказат!

Уолъс Уотълс







По материал на Христо Стоянов
Източник: lifehack.bg